За много родители на-­важното нещо във възпитанието на децата им е “да не се изцапат”. Нека си играят. Стига да играят чисто. Тоест да не пъхат в устата си разни предмети, да не пипат земята, да не говорят силно, да не тичат, да не скачат в локвите и боже опази ако им се случайно се заиграят с пръчки или камъчета!

Нашите деца трябва да са чистички, спретнати, възпитани и винаги да слушат и правят каквото им се каже. Като кученцата!

Ако случайно малкия бандид се шмугне незабелязано в някои храсталак и започне усилено да ровичка с пръчки забравено съкровище, ужасената майка пристига панически с пакет мокри кърпички и спешно евакуира недоумяващото дете.

Подходете като изследовател, ако ви се струва преувеличено и наблюдавайте кварталнара детска площадка. За огроомно съжаление това е реалността по нашите земи. Много малко родители, революционери бих ги нарекла, оставят детето си да изследва свободно пространството около себе си, да открива света през сетивата си. Вместо това децата са държани в балон, предпазващ ги от мръсната, опасна среда около тях, прекъсвайки есествената им връзка със природата и с тях самите.

В моята работа с деца, цапащата, сензорна игра е изключително важна. Тя им дава безкраини начини за изследване на материята, за развиване на усешания, за емоционалмо свързване със себе си, другите, средата, за учене, без правилен или погрешен резултат. В сензорните игри важен е единствено процеса и позитивният опит от него.

В арт­терапевтичините ателиета на Кооперативна Академия ние акцентираме на сензорния опит, на това да се впуснеш свободно в изследване на вътрешни преживявания, да се свържеш с тях. Така децата разгръщат творческият си потенциал, развиват креативност, въображение, езикови и математически умения, моторика, умения за концентрация.. През сетивните игри децата откриват света, могат да го вкусят, вдишат аромата му, да откият звуците около себе си, да размачкат, смесят, оформят, разрушат, изградят наново.. Да се изцапат!

Ето някои идеи за сензорни игри:

Ароматни игри

Домашен пластелин.

▪1 чаша брашно,

▪1/4 чаша сол,

▪2 пакета лимонтозу (лимонена киселина)

▪1 лъжица олио,

▪1 чаша вода

▪2 цветни сокче на прах (тип – STEPче ), които придават не само прекрасен

цвят, но и мирис! ( може да се използват и бои за яйца, от тях не се

цапат ръцете:)

Всичко това се слага на слаб огън и се бърка, докато се сгъсти. След което се поръсва с още малко брашно, за да може да се отдели от съда и с ръце да се доомеси. Добавя се по­малко брашно, докато престане да лепне и стане като истински пластилин (но малко по­мек). Съхранява се в кутия или плик, за да не изсъхва. За разкош може да добавите малко брокат, стръкове цветенца, или други малки предмети..

Ягодов ориз ­

Оцветяваме килограм суров ориз с лек разтвор на ягодов сок на прах, оставяме да изсъхне и ­ е време за игри!

Ароматни кутиики ­

Картонените ролки от тоалетна хартия са един от най­-често използваният материал при нас. Поставям в тях няколко двойки памучни тампони, натопени в ароматни масла, розова вода, кафе, чубрица и др., и децата откриват еднаквите аромати, или просто душат с нослетата си наоколо.

Игри за рисуване  или­ не просто материали оставящи следа

Рисуването е сложен процес на изследване на вътрешни състояния, не просто някаква драсканица или къщичка с коминче.. За да се обогати сетивния опит ние използваме различни техники:

Рисуваме с пръсти, ходила, правим отпечатъци от различни играчки и предмети (лего блокчета, вилици, колички) или естествени материали като шишарки например, рисуваме с прежда, напоена в боя и провлачена по белия лист, рисуването с топчета е вечен хит за децата ни. Използваме много природни материали които намерим в гората като борови връхчета за четки, камъчета, кори от дърво, кеамика. Често експериментираме с различни повърхности като например рисуваме в/у стъкло, дърво, плат, мокро в мокро, рисуваме с издухване..

Тебешири, пастели, моливи ­ любими материали за рисуване. Често рециклираме остаъците от восъчните пастели като ги претапяме на лек огън и отново им даваме възможност за експресивна изява.

Рисуването с вода и големи бояджииски четки също ни е любимо в слънчеви дни на двора. Нетрайността на водните ни драскулни е един дълбок урок за напривързаност, не мислите ли?

Игри тип звукови детективи

Игрите развиващи слуха включват, разбира се, музика. Не ограничавайте детето си само със Зайчето Бяло или други подобни песнички от доброто старо време. Ние обичаме целия свят с неговото невъобразимо културно музикално наследнсво ­ Африка, Индия, Северните народи имат прекрасни песни за деца. Не си ги спестявайте. Класическа музика, опера, рок или пънк могат да бъдат прекрасен начин за балансиране на ритъма през деня.

Любима игра е Звукотърсачи. Тръгваме по следите на тиктакането на часовника, капещото кранче в банята или чухала в гората. Колекциите със звуци от приподата или дейности у дома могат да бъдат страхотен начин за концентрация и игра, развиваща слуховата сензорника.

Сензорна масичка

Сензорната ни масичка е една плитка конструкция в която изливаме големи количества материали, с които децата развиват моторика, усет за допир, естетика, а през инструментите ни за мерене и разсипване учим математически отношения. Най­любимите ни материали са:

грис,

брашно,

каменна сол,

ориз,

бобчета,

грахчета,

лешници,

кестени,

костилки от череши,

телени гъбички,

кубчета лед,

сняг,

пяна за бръснене,

всякакви семена – лен, сусам, мак,

дървени стърготини,

парчета плат,

мънисти,

пяна за вана,

копчета,

топчета,

глина,

восък,

вълна,

сухи листа,

макарони,

помпони,

шампоан,

мидени черупки,

накъсана хартия,

сапунени стърготини,

и…

Когато търсим нов материал за сензорната масичка, просто си затваряме очите и се оставяме на сетивната ни интуиция.Най­-важното нещо в сензорните игри е работата с различни материали, текстури, аромати, звуци, храна с различни вкусове, части от различни обекти, въобще разнообразието на сетивния опит.

Фокусът си остава винаги процеса, не продукта от изследването, спонтанността, не структурата и следването на правила, откривателството, не задаването на модел, индивидуалното търсене и изразяване на индивидуалност, разкриване на Аз­ пространство вътре­ вън чрез разширяване на сетивния опит или просто голяма цапаница..