Ние всички сме едно семейство. Да играем заедно!

От социалната психология знаем, че във времена на кризи и сътресения освен паника и регрес се проявява и човеността. Онова неизмеримо човешко, което е способно на неочаквани геройства, на състрадание и грижа, които надминават личната нужда и поставят индивида в един по-голям, глобален контекст. В Кооперативна Академия винаги сме вярвали, че сме семейство от семейства, голяма и шарена общност. Ние сме глобално свързани и с всички останали живи същества и еко системи, които до скоро сме свикнали да гледаме като на ресурс. Другостта на непознатия и неговите трагедии като чужд и далечен проблем някъде там на другия край на света или от другата страна на граничната ни ограда беше проблем, който не е мой и някой друг трябва да го реши. Само няколко дни след обявяването на пандемията, въглеродните емисии се намалиха с няколко пункта. Планетата си отдъхва. И ни дава съвършена причина да се обединим в колективна грижа за голямото ни, глобално семейство, перфектен повод да преосмислим личните си приоритети на едно по-широко и споделено ниво. Подходящо време да забавим темпото и да си “подредим къщичката”, честно и смело да погледнем в себе си и да дадем най-доброто на децата и близките си.

photo credit: KoopAcademy

Ние силно вярваме в играта. 

В силата и да преминава времена и пространства. В неподправеното и вълшебство да дава отговори на трудни въпроси и да разтяга големи усмивки по лицата на хората. Може ли да има игра по време на криза? Трябва ли да мислим приоритетно за пълното си коремче и сигурната среда и сериозно ли е да играем на уж в трудни времена. Още през 2008г ООН и Световната комисия за правата на децата обръща внимание на правото на децата да играят във времена на криза. Повече информация може да намерите тук.

Кооперативна Академия застава зад правото на децата да играят във времена на криза. Ние вярваме, че играта е важен терапевтичен инструмент за вентилиране на напрежение, за откриване на обективен и личен прочит на реалността, както и ефективен механизъм за изработване на автентично поведение спрямо непознатата ситуация. Децата могат да играят навсякъде и по всякакъв начин, и често го правят. Има истории за децата и игрите им в концентрационните лагери. Игра във сложно и страшно време. Те се нареждали на опашка и си удряли силни шамари – игра, копирана от света на възрастните около тях. Децата в бежанските лагери пък играели като си събирали багажа, разхвърляли го наоколо и пак събирали. Играта има силни терапевтични свойства и помага на децата да си превеждат света на големите около себе си. Нашите деца пък още преди седмица направиха машина срещу Царят на Вирусите, която работи с музика и любов. 🙂 

И ето я нашата роля на възрастни в света на играта. Децата, освен от средата в която са поставени, учат и от нас – големите, мъдрите, опитните, и то главно през имитация. Копират това, което ние правим. Не непременно това, което ги караме да правят, или им казваме, или искаме да постигнат, а по-скоро децата отпечатват нашите нагласи, виждания, принципи, тревоги, рационални или ирационални умозрения, личната ни емоционална топография. Какво ли би станало ако им покажем колко човечни, отговорни и емпатични могат да бъдат големите, когато се изправят пред неочаквани изпитания?

photo credit: KoopAcademy

Играта е дълбок и щедър ресурс на радост и ведрина. Основателят на красивата реджио-еминиянска педагогика Loris Malaguzzi, който тази година щеше да празнува стотния си рожден ден, казва “Нищо без радост!”. Дори и когато е трудно да виждаш доброто около себе си – търси радостта. И предавай нататък.

Летящата ни Класна Стая прибра крилете си в петък, 13 ти и всичките двайсетина семейства остават вкъщи. Преорганизираме програмата си онлайн, за да можем да държим връзка с тях и децата. Оставаме семейство от семейства. 

Ето и няколко практични идеи, с които да наситите времето у дома с игра, радост, с доверие, с връзка, която е толкова важна, особено сега.

 • Списъци на радостта.

Направете си списък с неща, които децата искат да правят по време на домашният си престой. Чуйте техните чувства, нужди, техните желания. Подпитайте и какво искат да научат (знание и разбиране за света), какво искат да могат да правят (умения), на какво искат да си играят. Кога им трябва съотборник и кога е време да бъдат сами със себе си. Направете го красивичко. Може да добавите класация с по няколко щастливи точки за споделеното време заедно. 

 • Ритъм

Опитайте се да оформите споделен ритъм в дните си. В щайнеровите училища например, ритъмът е основна рамка, върху която изграждаме хармония и предсказуемост. Така денят ни потича в един естествен поток, маркиран от любими ритуалчета и моменти като семейната настолна игра сутрин или “магически час за четене“ след обеда, или помагането в кухнята преди вечеря. Редувайте моменти на вдишване (активни игри и занимания) с моменти на отдъхване (почивка, книжка на пода, филмче).

photo credit: KoopAcademy
 • Четете на глас

Като казваме “магически час за четене“ имаме предвид, разказване на истории и четене на книги. Четенето на глас със или на вашите деца има толкова много ползи – от изграждането на обхвата на внимание и речник до стимулиране на съпричастност, креативност и въображение. Книгите ни дават лесна и достъпна стартова посока за безброй дълбоки и вълнуващи дискусии за историята, политиката, музиката, социалния контекст и т.н. .. да не говорим за литературния анализ, разбира се!

photo by KoopAcademy
 • Специално време

Това е страхотният коз, който облекчава поведенческите проблеми, тревоги или най-малкото вентилира напрежението. Простичък, но невероятно мощен инструмент. Задайте таймер ако трябва и отделете кратко време (обикновено между 10 и 20 минути – със сигурност не повече от 30), като обръщате ПЪЛНОТО си внимание на ЕДНО дете. Време за тях. Те водят. Ние следваме. Фокусът в върху това, което вълнува децата точно в този момент, точно в тези 10-20 минути. Бъдете позитивни и подкрепящи. Не контролирайте, не манипулирайте или „коригирайте“ техните идеи, планове и споделени чувства. Вашето топло внимание, дълбоко и доверено свързване с тях е като балсам за душата им. И докато “отмятате списъците им на радостта“ по този начин, вие наистина ги пренастройвате емоционално и имате много по-голям шанс да видите най-доброто от тях в следващите часове. Детето, което се усеща чуто, разбрано, обичано е доволно и щастливо дете. ❤️ Специалното време е истинска помощ за поддържане на свързано семейство.

 • Заедно е кухнята. Защото е забавно, защото учим, играем, творим и накрая имаме нещо вкусно за хапване. 😉
photo by KoopAcademy
 • Виртуални срещи с приятели. Новите технологии ни дават нов канал за свързване и общуване с другите. Обадете се на баба. Направете си среща с приятелите от детската или с роднини, които така или иначе не виждаш често. Има начини. 
 • Музика! Музиката хармонизира и повдига духа. Пускайте музика, пейте, танцувайте. Разгледайте музика, свързана с книги, които четете заедно. Пригответе танцово парти в хола. Измисляйте песни. А защо не и концерт с подръчни инструменти? 🙂 
photo by KoopAcademy
 • Образователни ресурси. Много образователни приложения и ресурси предложиха безплатен достъп по време на кризата. Книги, видеа, документални филми, настолни игри, онлайн уроци, логически загатки, учебници и т.н. Всичко е на ваше разположение. Ние споделяме идеи в групата ни тук.
 • ИГРА. ИГРА. ИГРА. Играйте колкото се може повече. Боричкане, гоненица, криеница, битки с възглавници, престрелка с чорапи, смешни състезания. Дори ако отделяте само пет минути на ден, но влагате цялото си сърце, децата ви ще ви благодарят. Колкото повече се кикотите заедно, толкова по-щастливо ще бъде вашето време заедно – не само в тези моменти, но и след това, тъй като смехът наистина е един от най-добрите начини за облекчаване на стреса. 
 • Отборна игра, подкрепа и връзка за нас, възрастните! Няма да можем да се грижим добре за децата и да създавате настроение и радост у дома, ако сме претоварени, емоционално изтощени или грохнали. Направете всичко възможно, за да долеете чашата си (не с вино:). Правилото за неочаквана ситуация по време на полет е “Първо поставете кислородна маска на себе си, а след това на децата си”. Отглеждаенто на едно дете е отборна игра. Виж следващата точка.
photo by KoopAcademy
 • Грижа за себе си: медитирайте, правете йога, пейте и танцувайте за себе си … С колкото повече ресурси разполагаме, толкова по-щедри ще бъдем към децата си и хората около нас. Домашният престой може да се остане в паметта на децата ви и като времето, в което бяхме заедно и беше хубаво.

Заедно сме.