Menu Close

Огледай се, ослушай се, помириши – Лято е!

Щастливото лято или как пълноценно да прекараме време заедно навън

 

Лятото е време за почивка. Време, в което да се погрижим за себе си, за партньора си и най-вече да обърнем внимание на малкото дете до нас, което с големи очи чака внимание и обич.

През годината често сме затрупани от задачи в работата, проблеми в ежедневието и такова качествено и пълноценно прекарано ‘време за семейството’ е трудно постижимо. Нерядко го заместваме с филмче на компютъра или набързо приготвена вечеря, а общуването се свежда до бърз разпит за свършената работа през деня и мързелива приказка преди лягане. Така в последно време наблюдаваме натрупващо се отчуждение между родителите и децата във все по-ранна възраст. Това става причина за нарушаване на връзката между родител и дете, загубване на доверието, а от там води симптоми като често тръшкане, агресивни прояви, изолиране и дори депресивни моменти в ранна възраст.

За да се справят с вината, много родители затрупват децата си с купища подаръци или специални събития, като така се заблуждават, че наваксват загубеното приятелско отношение и обич. Но забравяме, че това, което вие като мама или татко можете да дадете на децата си за няколко часа е много по-ценно от най-елитната бавачка или интелигентна игра. Това е вашата обич и внимание. И лятната почивка е време за това. Ето някои идеи как да наваксаме пропуснатите моменти и да се свържем с детето си през слънчевите, летни дни.

ИГРА ИГРА ИГРА

Ние все още пазим спомени за дългите летни вечери, в които с кварталните деца сме играли на тумби, докато някоя майка не извика нервно от балкона. Нашите деца не познават това щастливо безвремие. Ние можем да им го дадем. Поне донякъде. Една семейна гоненица в парка или търкаляне по поляна в гората, дори и игра тип ‘да заровим татко на плажа’ е безценна за едно дете, когато е споделена. Това няма да ви накара да изглеждате глупаво в очите на случайните наблюдатели, а ще помогне на детето ви да асоциира вашия авторитет с радостните преживявания от играта. Едно такова приятелско свързване с родителя помага за избягването на куп проблеми в бъдеще. Нека в такива моменти децата водят – за разнообразие.

Да приемем, че това е техния свят и поне за малко да оставим те да водят в играта. Обръщайки ролите помагаме на детето да ‘вкуси’ от света на големите, да развие увереност, самочувствие и да ни разкрие светът такъв, какъвто то го вижда. От нас се очаква да слушаме и следваме искрено. Само така ще можем да надникнем в света на детето и да разберем повече за него, като една отделна уникална личност.

ОГЛЕДАЙ СЕ, ОСЛУШАЙ СЕ, ПОМИРИШИ – ЛЯТО Е!

Лятото е сезона, който предлага най-богата гама сензорни преживявания. Вкусове, аромати, звуци – природата кипи в изобилие на поводи за изследване. А и стимулирайки сетивният опит на децата, развиваме тяхната интелигентност, памет, език, креативност и още куп неща. Нека не забравяме, че децата не помнят най-добрият си ден пред телевизора. Затова използвайте всеки момент да сте навън. Особено сред природата. Доказано е, как ходенето с боси крака помага на мозъка да развие по-пълна карта на това къде се намира тялото. Меката трева, речните камъчета, миденият плаж, горският мъх, боровите иглички, сухата слама – толкова много възможности да ‘опипате’ заедно света около вас. Развихрете изследователският си дух и смело тръгнете на лов за звуци, например или премерете себе си спрямо една мравка или стар смърч. Събирайте съкровища от всяка една разходка навън в специална кутия и разказвайте историята им вечер. Не робувайте на предразсъдъците, че природата е нещо мръсно или се свежда до хотелската стая с гледка към планината. Древните вярват, че тя е наша майка и всички ние сме част от този съвършен организъм. Крайно време е и малчо да открие очарованието му.

ЩАСТИЕТО Е… ТОПЪЛ РОДИТЕЛ?

Ако търсите рецепта за щастливо дете, ето една препоръка. Учените отдавна си стиснаха ръцете, че най-важната съставка от щастието за едно дете е топлият, любящ физически контакт. Деца, които да отглеждани с много прегръдки, целувки и гушкане порастват в по-щастливи възрастни и дори като че ли по-лесно се справят с трудни моменти като стрес, загуба, депресия и т.н. Не само това, но и децата, които са гушкани повече са по-склонни да намерят повече удовлетворение във всички аспекти на живота като брак и семейство, приятели, кариера. А лятото и слънцето предразполагат към изобилие на щастливи моменти за гушкане и игри. Така че няма да е излишно да се питаме от време на време „Прегърнах ли детето си днес?”. Разбира се гушкането не осигурява гарантирано щастлив живот. Щастието идва и с удовлетворение от връзката, от оказването на помощ на другите, от успехът от положено усилие, от самооценката, поставянето на ясни цели, следването на гласът на сърцето. Затова трябва да подкрепим децата си в развитие на всички тези аспекти. И да натъртим,че всеки всеки сам гради своето щастие – то не идва от вещи, храна или каквото и друго външно нещо. Това не значи да сложим детето си под похлупак и да пропускаме само щастливите мигове. Важно е за всяко дете да знае, че винаги има щастливи и не толкова добри моменти в живота, и че с обич можем да се справим и с най-трудните от тях. Като родители, трябва да се опитаме да бъдем позитивни, оптимистични и доволни с това, което ни се е ‘паднало’ в живота.

Щастливите родители отглеждат щастливи деца.

Остава само да се впуснем в едно топло и пълноценно преживяно лято.

 

 

Материалът е публикуван в юлският брой на сп.ИнфоГайд за Родители

http://infoguide.deteto.info/Default.aspx?page=6